top of page

Artist

Οι χειροποίητες δημιουργίες, τα έργα, τα installation

και οι διακρίσεις της Βέρας Καρτάλου

Mini Cross Stitch by Vera

Handmade cross-stitch Jewelry

Το "Mini Cross Stitch by Vera" ασχολείται με την δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών, τα οποία είναι κεντημένα με την τεχνική της σταυροβελονιάς. Το κάθε αντικείμενο επιμελείται προσωπικά η Βέρα Καρτάλου, που εμπνέεται κυρίως από τον χώρο της ποπ κουλτούρας. Ο στόχος της είναι να επαναπροσδιορίσει αυτή την παραδοσιακή τεχνική και να την φέρει στο σήμερα, προσφέροντας σύγχρονες προτάσεις για ιδιαίτερα κοσμήματα που ταιριάζουν σε μικρούς και μεγάλους. 
 

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Mini Cross Stitch by Vera θα βρείτε μία τεράστια συλλογή από μικροκεντήματα σε μενταγιόν, σκουλαρίκια, μπρελόκ, πινακάκια -και όχι μόνο- σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Mini Cross Stitch by Vera @jamjar

Handmade liquid glass Jewelry

 

Το "Mini Cross Stitch by Vera" ασχολείται και με την δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων με υγρό γυαλί. Το κάθε αντικείμενο επιμελείται προσωπικά η Βέρα Καρτάλου, που εμπνέεται κυρίως από τη φύση και τον χώρο της ποπ κουλτούρας. Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει πρωτότυπα και οικονομικά κοσμήματα, προσφέροντας σύγχρονες προτάσεις που ταιριάζουν σε μικρούς και μεγάλους. 
 

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Mini Cross Stitch by Vera στο jamjar θα βρείτε μία τεράστια συλλογή από κοσμήματα σε μενταγιόν, σκουλαρίκια, βραχιόλια, σελιδοδείκτες -και όχι μόνο- σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Broken Rails

Installation

 

Το έργο "Broken Rails" φιλοξενήθηκε από 27 Μαΐου έως και 05 Ιουνίου 2016 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ. H εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να φέρει τον επισκέπτη αντιμέτωπο με την αθέατη πλευρά της κοινωνίας μας και το συγκλονιστικό φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των αυτοκτονιών στην χώρα.

Για να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό το έργο έχει διττή μορφή. Μία κατά την διάρκεια της μέρας  και μία κατά την διάρκεια της νύχτας υπό το φως του black light. Μία για την ψευδαίσθηση και μία για την πραγματικότητα. Κατά την διάρκεια της ημέρας oι ράγες παρουσιάζονται όμορφες, ασφαλείς και αρμονικές, ενώ το βράδυ τσακισμένες, μισές και κομμένες σηματοδοτώντας την κεκαλυμμένη αλήθεια.

Ταυτόχρονα το έργο καταδικάζει  την συστηματική απόκρυψη της αλήθειας τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από τους δημόσιους φορείς. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των αυτοκτονιών ανά έτος από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι συγκεχυμένες. Συγκεκριμένα ενώ η ΕΛΣΤΑΤ (ελληνική στατιστική υπηρεσία) δίνει για την περίοδο 2009 – 2012 συνολικά 1.245 αυτοκτονίες, για το ίδιο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ δίνει 3.124 αυτοκτονίες. Η απόκλιση αγγίζει το 251%. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσα περιστατικά γνωστοποιούνται τελικά στο κοινό.

Captured idol

Artwork

 

Το έργο “Captured idol” παρουσιάστηκε στα πλαίσια της έκθεσης V for Versatility που διοργανώθηκε από το AthensCon και φιλοξενήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015. Με αφορμή τη συμβολική εξέλιξη της μορφής του Guy Fawkes και της Μάσκας του V, 100 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές Τέχνης εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τη δική τους παραλλαγή της μάσκας του V.

Στο συγκεκριμένο έργο ο V είναι δεμένος με την αρχαία ιαπωνική πολεμική τέχνη Hojo-jutsu. Οι Σαμουράι χρησιμοποιούσαν αυτήν την τεχνική για τον περιορισμό των αιχμαλώτων ως δείγμα σεβασμού και τιμής.

Ο νέος μου αδερφός

Διάκριση λογοτεχνικού διαγωνισμού

 

Το διήγημα «Ο νέος μου αδερφός» διακρίθηκε στην 4η θέση μεταξύ 442 κειμένων στον διαγωνισμό αστυνομικής ιστορίας που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ τον Ιανουάριο του 2014. Εμπεριέχεται στην συλλογή με τίτλο «O φόβος του ξένου» και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, καθώς και από την σελίδα του εκδοτικού οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Human Residue

Installations

 

Το έργο "Human Residue" παρουσιάστηκε στα πλαίσια της έκθεσης Comics σε Noir Αποχρώσεις που διοργανώθηκε από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Abodé από τις 12 Ιουνίου έως και 21 Ιουνίου 2015. Κατά την επίσκεψη ή την παραμονή μας σε ένα χώρο διασκορπίζουμε θραύσματα του εαυτού μας, όπως ακριβώς ένα όπλο αφήνει υπολείμματα πυρίτιδας αφότου εκπυρσοκροτήσει. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο ακούσιο που σπάνια αποτελεί προϊόν προβληματισμού.

 

Ωστόσο στην εποχή που ζούμε, η παρουσία μας και μόνο είναι ικανή να μας ενοχοποιήσει. Εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός μπορεί να συλλέξει ακόμα και τα πιο απειροελάχιστα  ίχνη μας, να αναγνωρίσει την ύπαρξη μας και να τεκμηριώσει την εμπλοκή μας. Η παρούσα εγκατάσταση επιχειρεί να καταρρίψει την ψευδαίσθηση της ακεραιότητας και τον φόβο της ταυτοποίησης προ(σ)καλώντας τον επισκέπτη να συλλέξει ένα κομμάτι του εαυτού του και να το τοποθετήσει στον τοίχο. Τακτοποιημένο. Αποστειρωμένο. Ασφαλές; 

Ταξίδι στο χωριό

Διάκριση λογοτεχνικού διαγωνισμού

 

Το Flash story «Ταξίδι στο χωριό» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν το Θεατρικό Εργαστήρι «Κουίντα» και τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας και παρουσιάστηκε στην εικαστική έκθεση με τίτλο «Οι λέξεις συναντούν την εικόνα τους». 

Ο θάνατος μιας φίλης

Λογοτεχνική δημοσίευση

 

Το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Υπόθεση Νο 181209 – Ο θάνατος μιας φίλης» δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην Εφημερίδα της Νέας Υόρκης από τον Φεβρουάριο του 2014 και για δύο μήνες, όπου απέσπασε εξαιρετικά θετικές κριτικές από τους αναγνώστες. 

Οι ράγες

Διάκριση λογοτεχνικού διαγωνισμού

 

Το διήγημα «Οι ράγες» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές τον Μάρτιο του 2014. Εμπεριέχεται στην ανθολογία με τίτλο «Θρύλοι του Σύμπαντος 3» και διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Please reload

bottom of page