top of page

Art Concepts

Τα καλλιτεχνικά, λογοτεχνικά και διαδραστικά concepts

που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Βέρα Καρτάλου

19
20
21

Το 3D Comic Performance με τίτλο «Πορεία στο αδιέξοδο» φιλοξενήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ από τις 22 έως τις 31 Μαιου 2015.

 

Οι θεατές  βούτηξαν στις σελίδες της νουάρ κόμικ ιστορίας, ενώ εκείνη ζωντάνεψε και εκτυλίχθηκε γύρω τους. Οι ήρωες ενσαρκώθηκαν από ηθοποιούς ενώ οι λεζάντες και τα μπαλόνια διαλόγου, που αφηγούνταν την ιστορία, ενσωματώθηκαν στα σκηνικά περιμετρικά και στο εσωτερικό των βαγονιών. Μυστήριο, ίντριγκα και δράση χάρισαν στο κοινό μία πρωτόγνωρη εμπειρία αναδεικνύοντας, όπως πάντα, την τέχνη των κόμικς.


Σκηνοθεσία / Συγγραφή: Βέρα Καρτάλου, Ενδυματολόγος: Σοφία Κόκκουρα, Make up / Hair styling: Κλειώ Ξενίδου, Επιμέλεια Κειμένων: Ανδρέας Μιχαηλίδης Μουσική Παραγωγή: Θάνος Κουργιάλης

 

Ερμηνεία: Βέρα Καρτάλου, Ιάσων Λαγουτάρης, Κατερίνα Λογαρά, Λουκάς Μπίτσας, Παναγιώτης Τσαούσης

Τον Ιούνιο του 2017 δημιουργήσαμε με την Λυδία Ελιόγλου το "121 Words", μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στη διάδοση και ανάδειξη της λογοτεχνίας flash fiction, με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας συγγραφικής κοινότητας.

Πριν 121 περίπου χρόνια ο Άντον Τσέχωφ προέβλεψε: «Η τέχνη του να γράφεις είναι η τέχνη του να συντομεύεις». Σήμερα το microfiction αποτελεί τη νέα πρόκληση στη συγγραφή, συμβαδίζοντας με τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής του διαδικτύου και αξιοποιώντας την ευρύτητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως πώς καταφέρνει να συγκλονίσει ένα κείμενο που διαβάζεται σε λιγότερο από ένα λεπτό μην καλύπτοντας ούτε μία οθόνη; Πόσες γραμμές χρειάζεται ο γραπτός λόγος για μία ολοκληρωμένη ιστορία;

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να αφηγηθείς με 121 Λέξεις ακριβώς; Ξεκίνα να γράφεις –και εμείς σου υποσχόμαστε ότι είναι όσες χρειάζεσαι για μία σπουδαία ιστορία! 

Η διαδραστική κοινωνική δράση με τίτλο «Όχι Bullying στα Σχολεία» φιλοξενήθηκε στο AthensCon στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do στις 30 Νοεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου 2019. Η κοινωνική αυτή δράση ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΔΙΕΞΟΔΟΣ και της IBM Hellas και είχε ως σκοπό να διαδώσει το μήνυμα ενάντια στη βία στα σχολεία.

Τα παιδιά και οι έφηβοι επισκέπτες προσκλήθηκαν να χρωματίσουν εικόνες που έδιναν χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για το τι είναι το bulling και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στη συνέχεια οι εικόνες αυτές εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία.

μπουλινγκ
urnovl 4.jpg

Η λογοτεχνική δράση αφύπνισης «Σχεδία Σωτηρίας» διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την ομάδα του 121 Words σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες  και από την τιμή πώλησης του περιοδικού το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει στους ίδιους.

Προσκαλέσαμε όλους τους Έλληνες συγγραφείς να εμπνευστούν και να γράψουν μικρές ιστορίες που να περιέχουν τη λέξη «σχεδία», τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Επιλεγμένες ιστορίες δημοσιεύτηκαν στο έντυπο περιοδικό στις αρχές του 2019.

οριζόντιο σχέδιο2_4.jpg

Η λογοτεχνική δράση αφύπνισης «Μικρή μου καρδιά» διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών στις 14 Φεβρουαρίου 2018 από την ομάδα του 121 Words σε συνεργασία με τον πανελλήνιο σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού».

Προσκαλέσαμε όλους τους Έλληνες συγγραφείς να εμπνευστούν και να γράψουν μικρές ιστορίες που να περιέχουν την φράση «η καρδιά του παιδιού», τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Επιλεγμένες ιστορίες μεταφράστηκαν και στα αγγλικά και εκτυπώθηκαν στην δίγλωσση συλλογή με τίτλο «Μικρή μου καρδιά – Little Hearts». Μεγάλο μέρος των εσόδων από το βιβλίο με τις ιστορίες των νικητών διατέθηκαν για την ενίσχυση του συλλόγου.

καρδιά

Με αφορμή τα ντροπιαστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καλλιμάρμαρο τον Ιούλιο το 2017, όπου ήμασταν και αυτόπτες μάρτυρες, αποφασίσαμε με την ομάδα του "121 Words" να προσκαλέσουμε όλους τους συγγραφείς σε μία δράση αφύπνισης.

 

Στην συλλογή «Πες ΟΧΙ στη Βία» που μπορείτε να διαβάσετε εδώ περιέχει 62 μικρές ιστορίες 121 λέξεων ακριβώς που προωθούν την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν όλες τις μορφές βίας. Ελπίζουμε αυτό το πρότζεκτ να αποτελέσει διαχρονική αντίπραξη, αφού η δύναμη της πένας είναι άλλωστε ότι τα γραπτά... μένουν.

 

Τέλος να παραθέσουμε το womensos.gr και την 24ωρη γραμμή υποστήριξης και ανώνυμων καταγγελιών σχετικά με την γυναικεία κακοποίηση 15900, καθώς και την εθνική γραμμή υποστήριξης από το Χαμόγελο του Παιδιού 1056.

Η έκθεση «28 Θανάσιμες Αμαρτίες» φιλοξενήθηκε στο art café Abodé  από τις 11 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016. Τα έργα της έκθεσης ήταν τα κείμενα των 28 νικητών του λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα τις «7 Θανάσιμες Αμαρτίες», τα οποία φιλοτεχνήθηκαν ως προς την παρουσίαση τους από την Βέρα Καρτάλου και συνοδεύτηκαν με τις 7 αντίστοιχες φωτογραφίες των αμαρτιών από την εικαστικό Μαρία Λαγού. 

Anchor 1

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου 2015, το AthensCon  φιλοξένησε την κοινωνική δράση «Πνίξε την Βία» με σκοπό την ενημέρωση και αφύπνιση των επισκεπτών για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας. Η δράση, που ήταν πρωτοβουλία και σύλληψη της Βέρας Καρτάλου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και με την ενεργό συμμετοχή των συμβούλων του Κέντρου.

 

Ήταν μία διαδραστικού χαρακτήρα ενέργεια που κάλυπτε το τρίπτυχο «Αναγνωρίζω  - Ενημερώνομαι - Πράττω» με σκοπό να αποτελέσει μια θετική εμπειρία για τον επισκέπτη, η οποία θα τον εμπνεύσει να συνειδητοποιήσει, να διαμαρτυρηθεί και να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για την καταστολή και την πρόληψη της βίας.

pnikse bia

Τον Μάιο του 2014 ξεκίνησε η συνεργασία μας με τον Παναγιώτη Τσαούση για την δημιουργία του Γκράφικ Νόβελ «Αιώνια Καταδίκη». Ανακοινώσαμε τα νέα μας με το μότο «Βέρα + Le Pit = Νουάρ Κόμικ» μέσα από μία σειρά πρωτότυπων φωτογραφιών της Μάρθας Βώσδου.  Το εγχείρημά μας ενέπνευσε 12 Αθηναϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες μας έδωσαν δώρα για τον διαγωνισμό που διεξήγαμε  με στόχο να διαδώσουμε τα νέα μας και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό με την ανάρτηση να φτάνει πάνω από 10.000 προβολές.

bottom of page