top of page
Βέρα Καρτάλου

About me

Η Βέρα Καρτάλου δραστηριοποιείται στον καλλιτεχνικό χώρο από το 2014 ως συγγραφέας, επιμελήτρια εκθέσεων, γραφίστρια, καλλιτέχνης και σεναριογράφος κόμικ. Αφιερώνεται με μεράκι και προσπαθεί να εξελίσσεται σε κάθε ένα από τους παραπάνω τομείς. Κάθε project που αναλαμβάνει κερδίζει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιάς της και το υπηρετεί πιστά έως ότου ολοκληρωθεί.

Author

Ασκεί τη συγγραφή ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Αγαπάει το αστυνομικό διήγημα, τη νουάρ αισθητική, τη λογοτεχνία του φανταστικού και τη σάτιρα. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές συλλογές και ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως τα Chalice, Diavasame, 25thHour Project και 121 Words.

 

To πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2016 με τίτλο «Ο Μπάσταρδος και το μεγάλο κόλπο του Νότου» και πρόκειται για μία αστυνομική περιπέτεια με έντονη δράση και ανατρεπτικούς ήρωες, που συνοδεύεται από οχτώ νουάρ εικονογραφήσεις του Κώστα Παντούλα και τον χάρτη του κόσμου δια χειρός Νίκου Παπαμιχαήλ. Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η συνέχεια με τίτλο «Ο Μπάσταρδος και το μεγάλο κόλπο του Νότου 2». Το 2019 κυκλοφόρησαν δύο βιβλία της με τίτλο «8 Μικρές Ιστορίες» που φιλοξενούν ιστορίες 121 λέξεων ακριβώς με θεματολογία τη σάτιρα και την επιστημονική φαντασία.

 

Curator

Τον Οκτώβριο του 2014 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση κόμικ με τίτλο «ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ» και τον Σεπτέμβριο του 2015 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “THE PROUST EFFECT”, που φιλοξενήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf. Τον Νοέμβριο του 2015 επιμελήθηκε την ομαδική εικαστική έκθεση εκατό καλλιτεχνών με τίτλο “V for VERSATILITY” που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα πλαίσια του Pop Culture Festival AthensCon στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do και στη συνέχεια επανεκτέθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο Κρήτης.

 

Τον Ιούνιο του 2016 επιμελήθηκε τη λογοτεχνική έκθεση «ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Street Art Festival Thessaloniki στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση κόμικ με τίτλο «ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ», που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του δεύτερου AthensCon. Τον Φεβρουάριο του 2017 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση κόμικ με τίτλο «ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ», που φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο Λυκαβηττός, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση με τίτλο "THE NEXT DECADE(?)", που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του τρίτου AthensCon.

 

Τον Δεκέμβριο του 2018 επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση κόμικ «ΣΧΕΔΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου σχεδία, καθώς και την ομαδική έκθεση εικονογράφησης “90TH ANNIVERSARY MICKEY MOUSE: THE TRUE ORIGINAL”, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Disney Hellas. Οι εκθέσεις παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του τέταρτου Pop Culture Festival AthensCon στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do. Τον Δεκέμβριο του 2019 επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση εικονογράφησης “MARVEL 80TH ANNIVERSARY” σε συνεργασία με την Marvel που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του πέμπτου AthensCon.

Τον Δεκέμβριο του 2023 επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση σχεδίου "3D PRINTING YOUR LIFE BACK", που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, καθώς και την ομαδική, καλλιτεχνική έκθεση «80 ΧΡΟΝΙΑ FINOS FILM», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Finos Film. Οι εκθέσεις παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του έβδομου Pop Culture Festival AthensCon στο κλειστό γήκπεδο Tae Kwon Do.

Designer

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γραφιστικής και web design και έχει αναλάβει διάφορα δημιουργικά πρότζεκτ, όπως δημιουργία λογότυπων, σχεδιασμό visual, σχεδιασμό εντύπων και αφισών. 

Από το 2017 ασχολείται με τη δημιουργία ιστοσελίδων μέσα από την πλατφόρμα του Wix. Από τον Ιούνιο του 2020 έως το 2023 εργάστηκε για τον όμιλο επιχειρήσεων Wisetech ως υπεύθυνη του τμήματος web, όπου συντόνιζε και σχεδίαζε τις υλοποιήσεις ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων σε Wordpress. 

Από το 2016 αναλαμβάνει συστηματικά τον σχεδιασμό βιβλίων,  όπως μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και παραμύθια για ιδιώτες. Το καλοκαίρι του 2023 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τις εκδόσεις Διάνοια ως γραφίστρια με καθήκοντα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία εξώφυλλων και τη σελιδοποίηση και μετρά ήδη πολυάριθμα βιβλία που έχουν εκδοθεί. 

Artist

Τον Σεπτέμβριο του 2018 δημιούργησε το Mini Cross Stitch by Vera που ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών, τα οποία είναι κεντημένα με την τεχνική της σταυροβελονιάς ή με υγρό γυαλί. Τα κοσμήματα είναι εμπνευσμένα κυρίως από τον χώρο της ποπ κουλτούρας και έχουν στόχο να επαναπροσδιορίσει την παραδοσιακή τεχνική και να τη φέρουν στο σήμερα, προσφέροντας σύγχρονες προτάσεις για ιδιαίτερα κοσμήματα που ταιριάζουν σε μικρούς και μεγάλους. Έως σήμερα συμμετέχει συστηματικά σε μεγάλες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου παρουσιάζει τις δημιουργίες της στο ευρύ κοινό

 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θεάτρου και σκηνοθεσίας, όπου έλαβε μέρος  σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Τον Μάιο του 2015 έγραψε και σκηνοθέτησε το 3D Comic Performance με τίτλο «Πορεία στο αδιέξοδο» που παρουσιάστηκε στο Τρένο στο Ρούφ στα πλαίσια του φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ».

 

 

Comic Script Writer

 

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σχεδιαστές κόμικς ως σεναριογράφος και έργα τους, όπως τα «Αιώνια Καταδίκη 1 & Αιώνια Καταδίκη 2», “Biography”, «12 Νοσηρές Ιστορίες», «Ο Βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας», «Η Φυγή» και "Confessions" έχουν εκδοθεί, ενώ άλλα όπως τα «Σήψη», “Batman”, “Dark Heroes”, «Μην Πας», “Evolution is a Bitch”, “Game of Bones”, «Αιώνια Καταδίκη 3», «Κάποτε στην Αμερική», «Η Προφητεία», «Για μία 12άδα κ*λόχαρτα», «Έχουμε πορεία» και «Ανοίγω το μαγαζί που ονειρεύομαι» έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις κόμικς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Το καλοκαίρι του 2019 συνεργάστηκε με την Τεχνόπολη στο Γκάζι και τους σχεδιαστές Νικόλα Στεφαδούρο και Γεράσιμο Αβλάμη και ανέλαβε το σενάριο του εκπαιδευτικού κόμικ «Η Κατερίνα στην Αθήνα». Το κόμικ εκδόθηκε από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Διανέμεται δωρεάν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και είναι προσβάσιμο για όλους δωρεάν διαδικτυακά.

 

Από το 2019 συνεργάστηκε με τη διαφημιστική Phocus και τον σχεδιαστή Νικόλα Στεφαδούρο και ανέλαβε το σενάριο της εκπαιδευτικής σειράς κόμικ «Οι περιπέτειες του Αιμίλιου». Η εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία με τίτλο «Ο Αιμίλιος μας μαθαίνει για την αιμορροφιλία» υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas υπό την αιγίδα του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) και την υποστήριξη του πρωταθλητή Ευρώπης στην κολύμβηση, Γιάννη Δρυμωνάκου ως Πρεσβευτή. Η σειρά αριθμεί πολυάριθμα τεύχη, τα οποία έχουν μεταφραστεί αγγλικά, ισπανικά, αραβικά, σέρβικα κ.α ενώ είναι προσβάσιμη για όλους δωρεάν διαδικτυακά.

 

Από το καλοκαίρι του 2023 συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο Oops Comics για τη συγγραφή σεναρίων. Τον Οκτώβριο του 2023 κυκλοφόρησε το κόμικ "Pastalorian" σε σχέδιο του Νικόλα Στεφαδούρου, μελάνια της Ειρήνης Αγγελίδου και χρώμα της Κόννυ Τσιχλογιάννη. Τον Δεκέμβριο του 2023 κυκλοφόρησε το κόμικ "Pastarminator" σε σχέδιο του Σπύρου Δερβενιώτη.

Concepts

Τον Ιούνιο του 2017 δημιούργησε μαζί με τη Λυδία Ελιόγλου την ιστοσελίδα λογοτεχνίας "121 Words", που φιλοξενούσε μικρές ιστορίες των 121 λέξεων ακριβώς από Έλληνες και διεθνείς συγγραφείς. Παράλληλα ξεκίνησε και η συνεργασία της με το Urnovl, μία πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα λογοτεχνίας που προωθεί τη δικτύωση αναγνωστικού κοινού και συγγραφέων και αποτελούσε την ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονταν οι ιστορίες του "121 Words." 

Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικούς συλλόγους και εκδοτικούς οίκους για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, σεμιναρίων και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Επίσης, συνεργάστηκε  με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τη διαδραστική κοινωνική δράση «Πνίξε την Βία» που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, τον σύλλογο Η Καρδιά του Παιδιού για τη λογοτεχνική κοινωνική δράση «Μικρή μου Καρδιά» που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και με τη ΜΚΟ Διέξοδος για την διαδραστική κοινωνική δράση «Όχι Bulling στα Σχολεία». Τέλος, έχει συνεργαστεί με το Κολέγιο Βακαλό για τη διεξαγωγή δράσεων που προωθούν την τέχνη των κόμικς στην Ελλάδα. 

bottom of page