top of page
Βέρα Καρτάλου

About me

Η Βέρα Καρτάλου ασκεί τη συγγραφή ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Αγαπάει το αστυνομικό διήγημα, τη νουάρ αισθητική, τη λογοτεχνία του φανταστικού και τη σάτιρα. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές συλλογές και ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως τα Chalice, Diavasame, 25thHour Project και 121 Words.

 

To πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2016 με τίτλο «Ο Μπάσταρδος και το μεγάλο κόλπο του Νότου» και πρόκειται για μία αστυνομική περιπέτεια με έντονη δράση και ανατρεπτικούς ήρωες, που συνοδεύεται από οχτώ νουάρ εικονογραφήσεις του Κώστα Παντούλα και τον χάρτη του κόσμου δια χειρός Νίκου Παπαμιχαήλ. Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η συνέχεια με τίτλο «Ο Μπάσταρδος και το μεγάλο κόλπο του Νότου 2». Το 2019 κυκλοφόρησαν δύο βιβλία της με τίτλο «8 Μικρές Ιστορίες» που φιλοξενούν ιστορίες 121 λέξεων ακριβώς με θεματολογία τη σάτιρα και την επιστημονική φαντασία.

 

Τον Ιούνιο του 2017 δημιούργησε μαζί με την Λυδία Ελιόγλου την ιστοσελίδα λογοτεχνίας "121 Words", που φιλοξενεί μικρές ιστορίες των 121 λέξεων ακριβώς από Έλληνες και διεθνείς συγγραφείς. Παράλληλα ξεκίνησε και η συνεργασία της με το Urnovl, μία πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα λογοτεχνίας που προωθεί τη δικτύωση αναγνωστικού κοινού και συγγραφέων και αποτελεί την ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται οι ιστορίες του "121 Words." 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 δημιούργησε το Mini Cross Stitch by Vera που ασχολείται με την δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών, τα οποία είναι κεντημένα με την τεχνική της σταυροβελονιάς ή με υγρό γυαλί. Τα κοσμήματα είναι εμπνευσμένα κυρίως από τον χώρο της ποπ κουλτούρας και έχουν στόχο να επαναπροσδιορίσει την παραδοσιακή τεχνική και να την φέρουν στο σήμερα, προσφέροντας σύγχρονες προτάσεις για ιδιαίτερα κοσμήματα που ταιριάζουν σε μικρούς και μεγάλους. 

 

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σχεδιαστές κόμικς ως σεναριογράφος και έργα τους, όπως τα «Αιώνια Καταδίκη 1 & Αιώνια Καταδίκη 2», “Biography”, «12 Νοσηρές Ιστορίες», «Ο Βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας», «Η Φυγή» και "Confessions" έχουν εκδοθεί, ενώ άλλα όπως τα «Σήψη», “Batman”, “Dark Heroes”, «Μην Πας», “Evolution is a Bitch”, “Game of Bones”, «Αιώνια Καταδίκη 3», «Κάποτε στην Αμερική», «Η Προφητεία», «Για μία 12άδα κ*λόχαρτα» και «Έχουμε πορεία» έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις κόμικς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Το καλοκαίρι του 2019 συνεργάστηκε με την Τεχνόπολη στο Γκάζι και τους σχεδιαστές Νικόλα Στεφαδούρο και Γεράσιμο Αβλάμη και ανέλαβε το σενάριο του εκπαιδευτικού κόμικ «Η Κατερίνα στην Αθήνα». Το κόμικ εκδόθηκε από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Διανέμεται δωρεάν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και είναι προσβάσιμο για όλους δωρεάν διαδικτυακά.

 

Από το 2019 συνεργάστηκε με την διαφημιστική Phocus και τον σχεδιαστή Νικόλα Στεφαδούρο και ανέλαβε το σενάριο της εκπαιδευτικής σειράς κόμικ «Οι περιπέτειες του Αιμίλιου». Η εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία με τίτλο «Ο Αιμίλιος μας μαθαίνει για την αιμορροφιλία» υλοποιείται από την φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas υπό την αιγίδα του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) και την υποστήριξη του πρωταθλητή Ευρώπης στην κολύμβηση, Γιάννη Δρυμωνάκου ως Πρεσβευτή. Η σειρά αριθμεί ήδη τέσσερα τεύχη, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, αραβικά και σέρβικα και είναι προσβάσιμο για όλους δωρεάν διαδικτυακά, ενώ αναμένεται να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.

 

Τον Οκτώβριο του 2014 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση κόμικ με τίτλο «ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ» και τον Σεπτέμβριο του 2015 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “THE PROUST EFFECT”, που φιλοξενήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf. Τον Νοέμβριο του 2015 επιμελήθηκε την ομαδική εικαστική έκθεση εκατό καλλιτεχνών με τίτλο “V for VERSATILITY” που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα πλαίσια του Pop Culture Festival AthensCon στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do και στην συνέχεια επανεκτέθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο Κρήτης.

 

Τον Ιούνιο του 2016 επιμελήθηκε την λογοτεχνική έκθεση «ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Street Art Festival Thessaloniki στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση κόμικ με τίτλο «ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ», που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του δεύτερου AthensCon. Τον Φεβρουάριο του 2017 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση κόμικ με τίτλο «ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ», που φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο Λυκαβηττός, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση με τίτλο "THE NEXT DECADE(?)", που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του τρίτου AthensCon.

 

Τον Δεκέμβριο του 2018 επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση κόμικ «ΣΧΕΔΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου σχεδία, καθώς και την ομαδική έκθεση εικονογράφησης “90TH ANNIVERSARY MICKEY MOUSE: THE TRUE ORIGINAL”, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Disney Hellas. Οι εκθέσεις παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του τέταρτου Pop Culture Festival AthensCon στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do. Τον Δεκέμβριο του 2019 επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση εικονογράφησης “MARVEL 80TH ANNIVERSARY” σε συνεργασία με την Marvel που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του πέμπτου AthensCon.


Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θεάτρου και σκηνοθεσίας, όπου έλαβε μέρος  σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Τον Μάιο του 2015 έγραψε και σκηνοθέτησε το 3D Comic Performance με τίτλο
«Πορεία στο αδιέξοδο» που παρουσιάστηκε στο Τρένο στο Ρούφ στα πλαίσια του φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ».

 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γραφιστικής και web design και έχει αναλάβει διάφορα δημιουργικά πρότζεκτ, όπως δημιουργία λογότυπων, σχεδιασμό βιβλίων, σχεδιασμό εντύπων, σχεδιασμό visual και αφισών, καθώς και ιστοσελίδων όπως το 121 Words, το online store του Mini Cross Stitch και τα προσωπικά ιστολόγια των καλλιτεχνών Νίκου Κούτση και Νικόλα Κακατσάκη

 

Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικούς συλλόγους και εκδοτικούς οίκους για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, σεμιναρίων και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Επίσης συνεργάστηκε  με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την διαδραστική κοινωνική δράση «Πνίξε την Βία» που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, τον σύλλογο Η Καρδιά του Παιδιού για την λογοτεχνική κοινωνική δράση «Μικρή μου Καρδιά» που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και με την ΜΚΟ Διέξοδος για την διαδραστική κοινωνική δράση «Όχι Bulling στα Σχολεία». Τέλος έχει συνεργαστεί με το Κολέγιο Βακαλό για την διεξαγωγή δράσεων που προωθούν την τέχνη των κόμικς στην Ελλάδα. 

bottom of page